Blog

Via de onderstaande blogs willen we je op de hoogte houden van de laatste trends, ontwikkelingen en tips op het gebied van mobiel parkeren, mobiel tanken en aansluitende betalingssystemen.

betalen tanken
Ease2pay

Zo betaal je snel en eenvoudig bij de pomp!

betalen tanken

Niets zo irritant als die lange rij voor de kassa bij het tankstation. Je wilt gewoon snel tanken, betalen en weer door, toch? Veel mensen kiezen nog voor het gebruik van een bankpas of contant geld als zij willen afrekenen. Maar er zijn gelukkig veel snellere manieren om te betalen voor je tankbeurt. Namelijk via een tank-app. Laten we de meest voorkomende betaalmanieren met elkaar vergelijken. Na het lezen van dit artikel wil je nooit meer zonder een tank-app!

Inhoudsopgave

 1. De traditionele bankpas
 2. De betaalmethode van Apple Pay
 3. De tankpas
 4. Tanken met een app

De traditionele pinpas

De pinpas, misschien wel het meest gebruikte betaalmiddel. Bijna iedereen heeft er wel een en het gebruik ervan is gratis. Het wordt al wat ingewikkelder wanneer je je zakelijke pinpas gebruikt om te tanken. Ondernemers raken geregeld hun tankbonnen kwijt. Dit kan vervelend zijn, omdat er dan geen btw meer kan worden teruggevorderd. Daarnaast heeft het gebruik van een pinpas bij een tankbeurt nog twee grote nadelen. Ten eerste moet je vaak in de rij staan om af te rekenen. Ten tweede kan je met een bankpas geen gebruikmaken van extra kortingen op brandstof via spaarsystemen

De betaalmethode van Apple Pay

De mobiele betaalmethode van Apple Pay heeft de laatste jaren een opmars gemaakt. Met deze dienst kan je je portemonnee gerust thuis laten. De eerste jaren leverden betalen met Apple Pay bij een tankstation vaak problemen op. Je kan het middel namelijk alleen inzetten als je contactloos kan betalen. Met name onbemande tankstations hadden vaak nog niet de mogelijkheid om op deze manier af te rekenen. Door de jaren heen zijn er steeds meer betaalzuilen waar dit wel mogelijk is. Echter, kan je altijd ook tankstations tegenkomen waar het niet mogelijk is om contactloos te betalen met Apple Pay. Dus waar je dankzij het succes van contactloos pinnen gewend bent geraakt dat je bij allerlei winkels fluitend kunt betalen als je portemonnee thuis hebt gelaten, krijg je met Apple Pay stress als je een tankstation moet vinden om te kunnen betalen. 

Bijkomend nadeel van Apple Pay is er voor zakelijk gebruik: er wordt geen maandelijkse factuur opgemaakt dus je mist het voordeel van alle bonnen op één verzamelfactuur, zodat de boekhouder maar één boeking per maand hoeft te doen.

apple pay tanken

De tankpas

De problemen van de bankpas worden opgelost door de tankpas. Allereerst zal je hiermee altijd over alle tankbeurten de btw kunnen terugvragen, omdat er maandelijks een online factuur wordt gemaakt met alle transacties van de afgelopen maand. Ook nemen administratiekosten af, omdat de boekhouder maar één factuur per maand hoeft te boeken in plaats van vele losse tankbonnen. In tegenstelling tot betalingen met een bankpas, worden er vaak wel extra kortingen of spaarpunten gegeven als er gebruik wordt gemaakt van een tankpas. Alhoewel de extra kortingen in sommige gevallen voordeliger zijn dan de kortingen die pomphouders zelf op de adviesprijs geven, is dit niet altijd het geval.

Helaas is het gebruik van de meeste tankpassen niet gratis. De meeste aanbieders werken met een maandelijks bijdrage per tankpas, wat met aanvullende diensten flink kan oplopen tot wel €95 per pas per jaar. Naast de vaste kosten van de tankpas, is de fysieke pas voor sommigen niet zo praktisch. Je moet hem ergens veilig opbergen en toch altijd bij je hebben. Gelukkig regelen Nederlanders steeds meer zaken, zoals tanken, via hun smartphone en verminderen daarmee ook de kans op fraude.

Tanken met een app

Tank-apps bieden veel gemak voor wie snel wil tanken zonder gedoe. Wachten op een toegezonden pas is verleden tijd, evenals pasfraude.  Daarnaast wordt het tanken zelf een stuk gebruiksvriendelijker. Met tank-apps betaal je snel en makkelijk vanuit je auto. Aangekomen op het tankstation selecteer je het pompnummer en het gewenste bedrag en betaal je vervolgens direct in de app. Je staat dus nooit meer in de rij voor de kassa te wachten om af te rekenen. Door mobiel te tanken heb je ook nog eens 24/7 een duidelijk transactieoverzicht. Ook voor ondernemers is er een handige oplossing die fiscusproof is: je kunt namelijk zowel alle tank- als parkeertransacties op één maandelijkse factuur krijgen! Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

De belangrijkste voor- en nadelen per betaalmethode nog even op een rij:

De traditionele pinpas
Voordeel:
Geen extra kosten voor het betalen met de pas
Nadeel:
Je staat (lang) in de rij bij de kassa
Je kan vaak geen gebruik maken van handige spaarsystemen

Apple Pay
Voordeel:
Je hebt altijd je pinpas digitaal in je ‘broekzak’
Nadeel:
Als je niet contactloos kan betalen dan kan je er geen gebruik van maken
Je hebt niet meteen een overzicht voor zakelijk gebruik

De tankpas
Voordeel:
Je kan gebruik maken van handige kortingen
Je hebt wel een handig overzicht voor zakelijk gebruik
Nadeel:
Je staat (lang) in de rij bij de kassa
Er zitten kosten aan het gebruik van een tankpass

Tankapp
Voordeel:
Je betaalt snel via een app, wachten in de rij is verleden tijd
Je hebt een handig overzicht van al je transacties
Nadeel:
Uitzoekwerk welke tankapp het beste bij je past. Geen zin om een app uit te zoeken? Probeer dan zeker de app van Ease2pay! Makkelijk, goedkoop en snel. 

Bekijk welke betaalmethode het beste bij jou past. 

Onze tank- en parkeerapp is te downloaden in de Appstore en Google Play Store!

Meta titel: Betaal snel en goedkoop bij de pomp in 2023! – handige tank-app

Metabeschrijving: Nooit meer in de rij staan bij het tankstation, bekijk snel de voor- en nadelen van verschillende betaalmethoden.  

Lees verder »

Goedkoop tanken in 2023 – 5 tips die echt werken!

Het zal niemand zijn ontgaan; het afgelopen jaar hebben we enorme prijsstijgingen meegemaakt. Ook bij de pomp rekenden we flink meer af. De oorlog in Oekraïne leidde tot torenhoge brandstofprijzen van wel meer dan 2,50 per liter. Ondanks dat de prijzen de afgelopen maanden weer wat gedaald zijn, houdt het kabinet nog altijd rekening met een olietekort. De verwachting is dan ook niet dat de komende tijd de prijzen enorm zullen dalen. Ease2pay maakt tanken makkelijker én goedkoper. In dit blog geven we je 5 tips hoe je zo goedkoop mogelijk kan tanken in 2023.

Met deze 5 tips tank je goedkoop!

 1. Tank bij onbemande tankstations
 2. Probeer zo min mogelijk aan de snelweg te tanken
 3. Tank niet op maandag
 4. Gebruik een tank-app
 5. Tank op de juiste tijdstippen

Tank bij onbemande tankstations 

Wil je minder betalen bij een tankstation? Bekijk dan voordat je op pad gaat of je langs een onbemand tankstation komt. Dat kan gunstig uitpakken voor je portemonnee. Bij een bemand tankstation betaal je naast de brandstof ook nog wat kosten voor het personeel. Bij een onbemand tankstation regel je alles zelf, daardoor is de prijs per liter een stuk goedkoper. Hier ben je soms wel tot €0,20 per liter benzine goedkoper uit.

Probeer zo min mogelijk aan de snelweg te tanken

Een bekende tip: om goedkoop te tanken kan je beter niet aan de snelweg stoppen. Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom de prijzen aan de snelweg hoger zijn. Er zijn vaak meer services beschikbaar aan de snelweg. Al het personeel hiervoor moet ook betaald worden en dat wordt meegerekend in de prijs. Daarnaast hebben bestuurders vaak geen optie om de snelweg nog af te gaan als de tank bijna leeg is. Mensen zijn dan genoodzaakt om aan de snelweg te tanken. Een hogere literprijs weerhoudt deze bestuurders niet om te gaan tanken. Door de pomp langs de snelweg te vermijden kan je wel tot ruim €0,20 per liter goedkoper uit zijn. 

Tank niet op maandag 

Maandag is de duurste dag in de week om te tanken: een feit of een fabel? Wij hebben uitgezocht hoe het zit. Tankstations geven vaak kortingen op het tanken. Gemiddeld zijn in Nederland op zaterdag de meeste kortingen te verkrijgen bij tankstations. Daarentegen is maandag de slechtste dag om te tanken volgens onderzoek van de ANWB. Er zijn namelijk bijna geen tankstations te vinden die op maandag korting geven. Probeer daarom de maandag te vermijden als je jouw tank wil vullen!

tank niet op maandag

Gebruik een tank-app in plaats van een tankpas 

Veel mensen kiezen voor een tankpas, omdat ze denken dat een tankbeurt dan goedkoper is. Aanbieders van tankpassen promoten namelijk met kortingen per getankte liter. Wat gebruikers van een tankpas vaak niet weten, is dat deze kortingen worden gegeven op de landelijke adviesprijs. Deze prijs is opgesteld door de grootste oliemaatschappijen en weinig tankstations hanteren deze prijs. 

De meeste pomphouders geven zelf al kortingen op de landelijke adviesprijs om zo klanten te trekken. Als de kortingen van de pomphouder met de kortingen van de tankpas worden vergeleken, biedt de tankpas je daarom vaak geen voordeel bij je tanksessie. Wel kost een tankpas die je voor meerdere tankstations kan gebruiken jou een vast bedrag per maand.

Met een tank-app zit je niet vast aan dit maandelijkse bedrag. Je kan dan ook profiteren van de goedkoopste tankstations zonder vaste kosten. Deze tankstations zetten doorgaans de brandstofprijs onder de kortingsprijs van een tankpas. Wil jij een tank-app gebruiken? Download dan de app van Ease2pay, hiermee kan je snel en eenvoudig vanuit de auto jouw tankbeurt afrekenen.

Tank op de juiste tijdstippen 

Tanken is het duurste in de ochtenduren. De verklaring hiervoor is dat het ‘s ochtends het drukste is bij tankstations. Ook op zondagen en ‘s nachts betaal je meer per liter brandstof. Pomphouders kunnen ervoor kiezen om toeslagen te leggen op hun dienst waardoor de prijzen op de bovengenoemde tijdstippen hoger liggen dan gemiddeld. Pomphouders bieden over het algemeen de meest gunstige literprijzen aan tussen 18.00 en 23.00 uur.

Met deze 5 tips zorg jij ervoor dat je jouw tankkosten in 2023 laag houdt!

Meta titel: 5 tips om goedkoop te parkeren in 2023!
Metabeschrijving: Wil je goedkoop tanken in 2023? Bekijk snel onze tips, zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. 

Lees verder »

Voorkom tankpasfraude in 2020 en bespaar forse bedragen

tankpasfraude

Het is meestal de ideale oplossing voor bedrijven: een tankpas voor die medewerkers die nu eenmaal zakelijk op pad moeten. Helaas zitten in deze handige oplossing ook hoge risico’s verborgen. Zo bleek uit onderzoek van BP dat bij één op de twintig tankbeurten sprake is van brandstoffraude. En tankpasfraude wordt over het algemeen laat of niet ontdekt. Dus dit kan uw bedrijf duur komen te staan. In dit artikel worden de risico’s van een tankpas uiteengezet en komen diverse oplossingen naar voren.

De risico’s van een tankpas

Tankpasfraude kan in verschillende vormen voorkomen. Fraude door medewerkers zelf zit hem in het gebruiken van de tankpas voor privé, dus aftanken van andere auto’s van bijvoorbeeld gezinsleden van de werknemer. Deze vorm van fraude is moeilijk te ontdekken omdat het in het begin af en toe voorkomt, maar doorgaans neemt deze vorm van fraude een stelselmatig langdurig karakter aan omdat een volle tank al snel €50 tot €100 waard is.

Fraude door andere dan de medewerker vindt plaats in de vorm van skimming: de pincode van de pas wordt achterhaald, door bijvoorbeeld meekijken en tegelijkertijd worden de pasgegevens gekopieerd. Hiermee worden één of meer kopieën van de tankpas gemaakt en u komt er snel achter dat in een paar dagen tijd enorm veel meer wordt getankt op uw bedrijfsaccount. 

Gelukkig zijn er diverse oplossingen voor tankpasfraude die de schade beperken of het probleem volledig verhelpen.

Tankpasfraude: Een schade beperkende oplossing

Om het frauderisico te beperken investeren grootschalige gebruikers van tankpassen in nog weer aanvullende systemen zoals voertuigtelematica-oplossingen en een fleet managementsysteem. Hiermee wordt onder andere het werkelijke brandstofverbruik van een voertuig afgezet tegen het aantal aangeschafte liters brandstof. Dit helpt om de fraude sneller te detecteren, niet om het ontstaan van fraude te voorkomen. Indien de fraude is ontdekt kan de schade beperkt worden door medewerkers of bestuurders aan te spreken op hun verkeerde gedrag. De hoge pakkans schrikt potentiële tankpasfraudeurs, die iets te verliezen hebben af. 

voorkom tankpasfraude

Tankpasfraude: Een probleem verhelpende oplossing

Aangezien de eerdergenoemde oplossing niet zonder hoge kosten geïmplementeerd kan worden en slechts beperkt effectief is, bieden wij liever een totaaloplossing voor tankpasfraude waarbij niet geïnvesteerd hoeft te worden in voertuigtelematica. In plaats van een plastic tankpas die doorgegeven kan worden, gebruiken we een tankapp op de telefoon van de medewerker. De werkgever nodigt geselecteerde medewerkers uit om voor een tankapp account. Tanken met de tankapp is dus persoonlijk, je weet dus met welke telefoon getankt is. Hierdoor is het direct duidelijk wie er getankt heeft, voor welk voortuig en tegen welk bedrag. 

Bij een voertuig met wisselende bestuurders wordt doorgaans één tankpas in het voertuig gelegd. In deze situatie biedt de tankapp extra voordelen want de app houdt bij welke werknemer er tegen welke kosten getankt hebben in plaats van dat je alleen het totale tankgedrag ziet van de tankpas van het voertuig. Daarnaast wordt de kans op diefstal en skimming ingeperkt door de beveiligingde app-omgeving. Naast het voorkomen van tankpasfraude biedt het zakelijke gebruik van een tankapp een tal van extra voordelen. Ontdek alle voordelen van een zakelijke tankapp via deze link.

Lees verder »

Hygiëne tijdens het tanken: 3 tips

voorkom coronavirus

De Nederlandse overheid heeft geadviseerd om regelmatig je handen te wassen en geen handen te schudden. Dit zijn enkele maatregelen die de verspreiding van het coronavirus beperken. Helaas is het niet mogelijk om op ieder moment van de dag je handen te wassen en ziekteverwekkers te ontlopen. De risico’s liggen vooral bij drukbezochte plekken waar fysiek contact onontkoombaar is. Locaties zoals tankstations zijn daarom de plekken waar hygiëne voorop moet staan. Naast het vasthouden van de tankslang, moeten bestuurders aan de lopende band betalen via een pinterminal of met contant geld. Om voorzorgsmaatregelen te treffen geven we hieronder drie tips om jouw bezoek aan een tankstation zo hygiënisch mogelijk te maken. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen.

Gebruik plastic handschoenen

Ze hangen er niet voor niks: de plastic handschoenen bij tankstations. Vooral nu het aantal Corona besmettingen in Nederland blijven stijgen, is het sterk aangeraden om de handschoenen te gebruiken. De handvatten van de benzineslang zitten namelijk vol bacteriën omdat ze honderden keren per dag worden aangeraakt door verschillende bestuurders. Als een tankstation geen plastic handschoenen aanbiedt, zorg er dan voor dat je goed je handen wast na je tankbeurt. 

Kies voor bediening aan de pomp

Meer dan de helft van de tankstations in Nederland is onbemand. Bij deze tankstations zal je zelf moeten tanken en betalen. Toch zijn er in Nederland diverse pomphouders die een pompbediende hebben rondlopen. De pompbediende verleent de volledige tankservice en zorgt ervoor dat jij niet in contact hoeft te komen met bacteriën. Aangezien slechts één persoon zich bezighoudt met de handelingen, wordt hygiëne gewaarborgd. Je vindt de bedieningsservice niet alleen in dorpen, maar ook bij de Shell van Koen van der Knaap in Rotterdam.

tankstation hygiene

Betaal met je smartphone

Het risico dat ontstaat bij onbemande tankstations wordt grotendeels voorkomen door gebruik te maken van mobiel tanken. Pinterminals worden over het algemeen weinig schoongemaakt en bij het pinnen van grote bedragen is het invoeren van een pincode vereist. Contact met pinterminals is daarom vaak onvermijdbaar bij onbemande tankstations. Maar ook bij bemande tankstations loop je veelal het risico op gevaarlijke bacteriën. Naast het gebruik van pinterminals, is contant betalen hier nog altijd een veelgebruikt betaalmiddel. Hierbij is de kans op fysiek contact met medewerkers erg groot, wat vanwege het coronavirus ongewenst is. Indien je kiest voor mobiel tanken, kan je alle betalingshandelingen verrichten via je smartphone. Vanuit je eigen auto hoef je nooit in contact te komen met onhygiënische betaalsystemen. Dit verkleint de besmettingskans voor jou en de werknemers van een benzinestation.

Lees verder »

Ease2pay: De goedkoopste parkeerapp van 2020

goedkoopste parkeerapp

HOERA! Ook in 2020 is Ease2pay de goedkoopste parkeerapp van Nederland. Dit is bepaald door het onafhankelijke Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). Het SHPV verzorgt administratieverlichtingen voor parkeerproviders en vergroot gemak en efficiëntie. Alle grote parkeerproviders van Nederland zijn aangesloten bij het SHPV. Dit is dan ook een uitstekend orgaan om een onafhankelijke vergelijking te maken. Met trots komt Ease2pay hier op alle vlakken als goedkoopste parkeerapp uit. Hieronder worden de subcriteria verder uitgelicht. Onderaan dit artikel staat het totaaloverzicht dat opgesteld is door het SHPV.

Inhoudsopgave

 1. Aanmeldingskosten
 2. Abonnementskosten
 3. Kosten per parkeertransactie
 4. De laagste kosten voor zakelijke gebruikers
 5. Vergelijkingsoverzicht goedkoopste parkeerapp

Aanmeldingskosten

De aanmeldingskosten bestaan uit een vast bedrag die een gebruiker moet betalen wanneer hij of zij zich aanmeldt bij een parkeerprovider. De meeste providers rekenen geen registratiekosten, op twee partijen na. Registratiekosten zullen de barrière voor mobiel parkeren flink kunnen verhogen. Gebruik je de app sporadisch of wil je deze eerst testen? Dan zullen de registratiekosten een groot nadeel vormen voor jou als potentiële gebruiker. Het is daarom een belangrijke factor om mee te nemen in de vergelijkingstabel.

Abonnementskosten

Ook abonnementskosten kunnen nadelig zijn als een parkeerapp onregelmatig gebruikt wordt. Daarbij zijn het extra kosten voor de gebruiker, bovenop de kosten per transactie. Toch valt het op dat de meeste parkeerproviders abonnementskosten rekenen. Deze maandelijkse kosten variëren tussen de €1,50 en €7,90 per maand. Dit is voor providers een flinke vaste inkomstenbron, omdat er geprofiteerd kan worden van onregelmatige gebruikers. Ease2pay vindt dit niet eerlijk tegenover gebruikers, je zou pas moeten betalen als je de diensten gebruikt. In het overzicht zie je dan ook dat Ease2pay geen abonnementskosten vraagt.

Kosten per parkeertransactie

Als een parkeerprovider geen aanmeldingskosten en geen abonnementskosten vraagt, dan zouden de kosten per transactie wel hoog zijn?! Nee, dat is incorrect. Ook hierin is Ease2pay de goedkoopste parkeerapp in vergelijking met de andere partijen. Het is namelijk ons streven om op alle vlakken de goedkoopste aanbieder te zijn. Lage transactiekosten houdt in dat jij per parkeersessie zeer goedkoop uit bent. Ideaal voor zowel sporadische als actieve bestuurders. Dit bedrag kan namelijk flink oplopen.

Je kan de kostenbesparing per beschreven post vergelijken in het onderstaande overzicht van het SHPV. Ease2pay streeft ernaar om op alle factoren altijd de goedkoopste provider te blijven. Los van het overzicht is er een innovatie die eveneens noemenswaardig is voor de kostenvergelijking met de andere parkeerproviders.

De laagste kosten voor zakelijke gebruikers

Sinds 2020 kunnen business owners en ZZP’ers genieten van de laatste innovatie van Ease2pay: Ease2pay zakelijk. Hiermee kiezen zakelijke gebruikers voor een goedkope en eenvoudige oplossing die fiscusproof is. Natuurlijk een ideale oplossing voor bedrijven met meerdere werknemers die collectief gebruik maken van de diensten onder één zakelijke account. Wat vaak niet ideaal is, zijn de kosten per extra toegevoegd kenteken binnen dit account. Vaak liggen deze kosten op €2,00 per extra kenteken. Het is begrijpelijk dat dit kosten zijn waar een bedrijf niet op zit te wachten. Ease2pay heeft er daarom voor gekozen om hier €0,00 voor te vragen en daarmee ook de goedkoopste parkeerapp voor zakelijke gebruikers te zijn.

Vergelijkingsoverzicht goedkoopste parkeerapp

Hieronder is het vergelijkingsoverzicht weergegeven dat is opgesteld door het SHPV (update: 14-02-2020).

kostenvergelijking goedkoopste parkeerapp
Lees verder »

Welk betaalsysteem kies jij voor een tankbeurt? 4 keuzes

betalen tanken

De meeste mensen willen het zo snel mogelijk gedaan hebben: betalen voor je tanksessie. Toch kiezen veel mensen nog voor het gebruik van een bankpas of contant geld als zij willen afrekenen. Tegenwoordig zijn er gelukkig andere manieren om te betalen voor je tanksessie zoals een tankapp. Hieronder worden vier betaalmanieren vergeleken met elkaar. 

Inhoudsopgave

De traditionele bankpas

Bij zowel bemande als onbemande tankstations wordt er nog vaak betaald met een pinpas. Het gebruik van je pinpas is gratis en de jaarlijkse kosten voor je betaalrekening, waar één gratis pinpas onderdeel is, is nauwelijks te vermijden. Wat wél een probleem kan zijn, is wanneer je zakelijk je pinpas gaat gebruiken om te tanken. Feit is dat ondernemers vaak hun tankbonnen kwijtraken. Dit kan vervelend zijn, omdat er dan geen btw meer kan worden teruggevorderd. Dus als ondernemer kan je veel geld besparen als dit beter wordt geregeld. Daarnaast maak je met een bankpas geen gebruik van extra kortingen op brandstof via spaarsystemen

De betaalmethode van Apple Pay

Met de mobiele betaalmethode van Apple Pay, hoeft er geen betaalpasje meer aan te pas te komen. Dat scheelt in het aantal keren dat je je portemonnee rustig thuis kunt laten. Apple Pay is sinds vorig jaar in Nederland geïntroduceerd voor klanten van ING, waarna snel andere banken volgde. In eerste instantie verwachtte men dat er hogere kosten zouden vastzitten aan betalingen via Apple Pay. Dit lijkt te kloppen, alleen worden deze kosten niet doorgerekend aan consumenten, maar worden ze gedekt door de banken. Extra transactiekosten lijken dus niet aan de orde te zijn bij tankbetalingen via een smartphone. 

Toch kleven er nadelen aan de betalingsmethode van Apple bij tankstations. Het belangrijkste nadeel is dat je met Apple Pay bij de helft van de Nederlandse tankstations niet kan betalen. Hoe zit dat? Apple Pay werkt alleen bij pinterminals waar je contactloos kan betalen. Bij alle onbemande Nederlandse tankstations kun je niet contactloos pinnen, daar moet je je pinpas in de sleuf van de pinterminal doen en dan je pincode intoetsen om te betalen. Dus waar je dankzij het succes van contactloos pinnen gewend bent geraakt dat je bij allerlei winkels fluitend kunt betalen als je portemonnee thuis hebt gelaten, krijg je met Apple Pay stress als je een tankstation moet vinden om te kunnen betalen. Ben je naar een bemand tankstation gereden, dat is doorgaans 10 cent duurder dan onbemand, dan moet je nog steeds betalen bij de pinterminal, waar regelmatig een rij staat. Bijkomend nadeel van Apple Pay is er voor zakelijk gebruik: er wordt geen maandelijkse factuur opgemaakt dus je mist het voordeel van alle bonnen op één verzamelfactuur zodat de boekhouder maar één boeking per maand hoeft te doen.

apple pay tanken

De tankpas

De twee problemen van de bankpas worden opgelost door de tankpas. Allereerst zal je hiermee altijd over alle tankingen de btw kunnen terugvragen omdat er maandelijks een online factuur wordt gemaakt met alle transacties van de afgelopen maand. Ook nemen administratiekosten af, omdat de boekhouder maar één factuur per maand hoeft te boeken in plaats van vele losse tankbonnen. In tegenstelling tot betalingen met een bankpas, worden er vaak wel extra kortingen of spaarpunten gegeven indien er gebruik wordt gemaakt van een tankpas. Alhoewel de extra kortingen in sommige gevallen voordeliger zijn dan de kortingen die pomphouders zelf op de adviesprijs geven, is dit niet altijd het geval.

Helaas is het gebruik van de meeste tankpassen niet gratis. De meeste aanbieders werken met een maandelijks bijdrage per tankpas, wat met aanvullende diensten flink kan oplopen tot wel €95 per pas per jaar. Naast de vaste kosten van de tankpas, is de fysieke pas voor sommigen niet zo praktisch. Je moet hem ergens veilig opbergen en toch altijd bij je hebben. Gelukkig regelen Nederlanders steeds meer zaken, zoals tanken, via hun smartphone en verminderen daarmee ook de kans op fraude; het fysieke pasje valt namelijk niet meer te stelen.

Tanken met een app

Tankapps bieden hier veel gemak voor wie snel wil tanken zonder gedoe. Wachten op een toegezonden pas is verleden tijd, evenals alle mogelijkheden tot pasfraude.  Daarnaast wordt het tanken zelf een stuk gebruiksvriendelijker. Voor het gebruik van een tankpas is het nodig veel informatie bij de kassa te onthouden: de kilometerstand, de pincode en het pompnummer. Met tankapps betaal je, snel en makkelijk vanuit je auto. Aangekomen op het tankstation selecteer je het pompnummer, vul je de kilometerstand van achter het stuur in en betaal je vervolgens direct in de app. Dus je staat nooit meer gehaast in de rij voor de kassa wachten om af te rekenen. En hoe zit het met de administratievoordelen die een tankpas heeft? Door mobiel te tanken met een app heb je in de app 24/7 een duidelijk en centraal transactieoverzicht. Ook voor ondernemers is er nu zelfs een nieuwe handige oplossing die fiscusproof is: je kunt namelijk zowel alle tank- als parkeertransacties op één maandelijkse factuur krijgen! Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Lees verder »

Goedkoper tanken – 5 tips die werken in 2020

goedkoper tanken

Goedkoper tanken is voor iedereen mooi meegenomen. Of je nou een bestuurder bent van een auto, scooter, motor of vrachtwagen, je zal altijd zo min mogelijk tijd en geld willen besteden aan je tanksessie. Wij hebben als doel om je hierbij te helpen en benoemen in dit artikel daarom vijf tips om tanken zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk te maken.

Welke 5 tips kom je tegen in dit artikel?

Tank bij onbemande tankstations 

Onbemande tankstations zijn per liter brandstof een stuk goedkoper dan bemande tankstations. Dit komt doordat het voordeel van de lagere operationele kosten wordt doorgegeven aan de klant in de vorm van een lagere literprijs. Onbemande tankstations zijn soms tot wel €0,20 per liter benzine goedkoper! Onbemande tankstations zijn dus goed voor jouw portemonnee. 

Probeer zo min mogelijk aan de snelweg te tanken

Tanken langs de snelweg is duurder dan tanken bij andere locaties. Dit komt doordat men op snelwegen genoodzaakt is om zo snel mogelijk te stoppen als hun tank leeg begint te raken en geen keuze uit meerdere tankstations heeft. Een hogere literprijs weerhoudt deze bestuurders niet om te gaan tanken. De gemiddelde prijs per liter benzine is door heel Nederland 10,5 cent hoger langs de snelweg. Je zult dus voordeliger uit zijn als je tanken langs de snelweg vermijdt. 

Tank niet op maandag 

Tankstations geven vaak kortingen op het tanken. Gemiddeld zijn in Nederland op zaterdag de meeste kortingen te verkrijgen bij tankstations. Daarentegen is maandag de slechtste dag om te tanken volgens het onderzoek van de ANWB. Probeer daarom de maandag te vermijden als je jouw tank wil vullen!

tank niet op maandag

Gebruik een tank-app in plaats van een tankpas 

Veel mensen kiezen voor een tankpas omdat zij ervan uit gaan dat een tanksessie goedkoper zal zijn als er een tankpas wordt gebruikt. Aanbieders van deze tankpas promoten namelijk met kortingen per getankte liter. Wat de gebruikers van een tankpas vaak niet weten, is dat deze kortingen worden gegeven op de landelijke adviesprijs. Deze prijs is opgesteld door de grootste oliemaatschappijen en weinig tankstations hanteren deze prijs. De meeste pomphouders geven hier kortingen op om klanten aan te trekken. De kortingen die een tankpas geven, worden ook gegeven op de landelijke adviesprijs. Als de kortingen van de pomphouder met de kortingen van de tankpas worden vergeleken, biedt de tankpas je daarom vaak geen voordeel bij je tanksessie. Wel kost een tankpas voor meerdere tankstation merken jou een vast bedrag per maand.

Met een tank-app zit je niet vast aan dit maandelijkse bedrag. Je kan dan ook profiteren van de goedkoopste tankstations zonder enige vaste kosten. Deze tankstations zetten doorgaans de brandstofprijs onder de kortingsprijs van een tankpas, waardoor je geen extra korting zou kunnen krijgen met je pas.

Tank op de juiste tijdstippen 

Tanken is het duurste in de ochtenduren. De verklaring hiervoor is dat het ‘s ochtend het drukste is bij tankstations. Ook op zondagen en ‘s nacht betaal je meer per liter brandstof. Pomphouders kunnen ervoor kiezen om toeslagen te leggen op hun dienst waardoor de prijzen op de bovengenoemde tijdstippen hoger liggen dan gemiddeld. Als je de laagste prijs voor brandstof wil betalen, zal je tussen 18.00 en 23.00 moeten gaan tanken. Pomphouders besluiten over het algemeen om tussen deze tijden de meeste gunstige literprijs aan te bieden.

Lees verder »